Behandling håravfall

Behandling av håravfall
Det finns i huvudsak tre sätt att motverka och återuppbygga hår som försvunnit på grund av manligt håravfall.

  • Antiandrogen
  • Växtstimulans
  • Antiinflammatoriskt

Anledningen till att män tappar håret på huvudet i en viss form men kvinnor inte gör det är på grund av det manliga könshormonet DHT som sätter sig i hårsäckarna och krymper dem tills håret inte kan växa längre. Noterbart i sammanhanget är att en kastrerad man aldrig kan drabbas av manligt håravfall.

Antiandrogen
Det finns dock medicin som effektivt förhindrar DHT att binda upp hårsäckarna. Denna typ av medicin förhindrar eller minskar förlusten av hår för i princip alla i någon utsträckning men med väldigt individuella resultat. Nackdelen är att utan DHT så får vissa personer bieffekter. De är inte så vanligt förekommande men kan infatta minskad sexlust, dimmig syn, bröstväxt och vattnig sperma. Slutar man ta medicinen om man upptäcker en bieffekt så återgår dock det hela till det normala igen.

Den vanligaste medicinen mot DHT är Propecia (finasterid) eller Avodart (dutasterid). Dessa kan fås på recept eller beställas via Internet. Även en del varianter som man använder på själva huvudet finns, såsom Spironolakton som vid användning på huvudet avsevärt minskar bieffekterna.

Växtstimulans
Det finns växtstimulanser som på intet sätt förhindrar håravfall i sig men som gör att mer hår växer så länge man tar det. I huvudsak är det Minoxidil (5%) som visat sig väldigt effektivt för att få håret att växa. Detta är den verksamma komponenten i exempelvis Rogaine men finns även i betydligt billigare varianter såsom Kirkland Minoxidil. Den enda märkbara bieffekten är mer hår, vilket kan komma även där det inte applicerats, såsom kroppshår.

Antiinflammatoriskt
Det tredje huvudsakliga sättet att motverka håravfall är att använda ett antiinflammatorisk shampoo. Den versamma ingrediensen ketokonazol har i en rad studier visat sig hjälpa mot tunnhårighet. Varför vet man inte exakt men det lutar mot att det hindrar DHT från att binda sig i hårsäcken samt förhindra inflammationer i hårsäckarna. Ketokonazol finns i exempelvis shampoot Fungoral eller Nizoral och bör användas några gånger per vecka. Bieffekterna är relativt få men kan innebära torr hårbotten.

Alla tre
Att samtidigt ta till dessa tre åtgärder är det bästa man kan göra i dagsläget om man är tunnhårig. Tillsammans så förhindrar det effektiv håravfall i viss mån för nästan alla och kan i många fall göra att folk får tillbaka tidigare förlorat hår.

Utöver detta så finns en del ingrepp man kan göra. Laseringrepp har inte visat sig vara så effektiva utan i huvudsak är det hårtransplantation som är av intresse. Detta har dock ett eget avsnitt. Läs mer om hårtransplantation och om frisyrer för tunt hår.