Hårtransplantation

Hårtransplantationer har blivit allt mer populärt. Dels har kostnaderna gått ner samtidigt som tekniken förfinats till den grad att det nästan är omöjligt att se om någon gjort en transplantation eller inte. Var och varannan hollywood-kändis har på senare år gjort en hårtransplantation, vilket gjort det hela än populärare bland övrigt folk.

Tidigare gjordes hårtransplantationer genom skalpreduktion, det vill säga att man helt enkelt skar bort området som var utan hår och drog huden med som fortfarande hade hår på över den ytan. Detta skapade dock en hel del problem så den metoden används i princip inte längre och är något man bör akta sig för om det föreslås. Numera är det i huvudsak två olika metoder som används.

  • FUSS, Follicular Unit Strip Surgery (även känt som FUT)
  • FUE, Follicular Unit Extraction

FUSS
Fuss är den äldre metoden som innebär att en större del hud från bakre delen av huvudet skärs bort och placeras på det utsatta området. Fördelen med denna metod är att den är billigare och går relativt snabbt för ett visst område men att den lämnar betydligt större ärr vilket gör det svårt att senare använda sig av en snaggad frisyr.

FUE
Fue är den nyare metoden och den metod som vanligtvis är att föredra. Den går ut på att man bara tar några hårstrån i taget från bakre delen av huvudet och placerar på det utsatta området. Det tar lite längre tid men lämnar nästan inga ärr om det görs rätt och ger över huvud taget ett bättre resultat. Det gör att man kan raka huvudet vid ett senare tillfälle samt att det är lättare att fylla på med fler hårstrån om det skulle behövas. Fue är den enda metod som fungerar även för kvinnor.

Pris
Priset för en transplantation beror på vilken teknik man använder, vem man anlitar och hur mycket som behövs transplanteras. Över lag så kan man räkna med cirka 30 000-40 000 kr för en FUSS-transplantation och en bit över det dubbla för en FUE-transplantation. Detta gäller för ett tillfälle, är tunnhårigheten väldigt grav så kan två tillfällen behövas beroende på önskat resultat.

För mindre kostsamma alternativ så kan man titta på sektionen med frisyrer för tunnhåriga.