Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall
De flesta män tar det väldigt hårt när de börjar förlora sitt hår men det är åtminstone socialt accepterat och att helt enkelt raka av sig det kvarvarande håret är ett alternativ som ser hyfsat ut på de flesta. För kvinnor kan det dock upplevas sju resor värre. Rädsla, nervositet och hopplöshet är vanliga känslor.

Tyvärr är det så att allmänläkare vanligtvis har väldigt lite kunskap om håravfall, framför allt för kvinnor.  Håravfall för kvinnor är i de flesta fall långt mer komplicerat än för män då det kan bero på så många faktorer. Därför är det nödvändigt att uppsöka en specialist på kvinnligt håravfall och sjukdomar som kan drabba hjässan. Be om en diagnos som genomgående undersöker alla relevanta blodvärden. Av vikt att undersöka är:

 • DHEA
 • Testosteron
 • Androstenedion
 • Prolactin
 • Järn
 • TIBC, TSH
 • VDRL, CBC

Frågor vid undersökningen
Inför träffen med specialisten så bör du ha skrivit ner svaret på följande frågor. För det fall personen inte är intresserad av dina svar så välj en annan specialist.

 • Om du går på någon medicinering och i sådant fall vad
 • Hur länge problemet har funnits
 • Om sjukdomarna diabetes, astma, addisons, artrit, anemi, lupus eller leukodermi finns i familjen
 • Om du nyligen fött barn eller kommit in i klimakteriet
 • Om hårstråna faller från roten och är hela eller om de är trasiga

Behandling
Vad finns det för behandling du kan sätta igång med så fort som möjligt? Oavsett vad orsaken är till ditt håravfall så kan du trösta dig med att det finns hjälpande behandling som antingen minskar eller helt stoppar håravfallet. En av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall är att det finns små mängder av det manliga könshormonet DHT i omlopp. Lyckligtvis så kan detta, till skillnad från hos män där det fyller viktiga funktioner, tas bort genom medicinering. Detta bör du gå igenom med din håravfallspecialist men du bör alltid fråga personen om en antiandrogen är lämplig och i sådant fall vilken.

Ketokonazol
Ett av det absolut bästa sättet att få ordning på sin hårbotten och bekämpa håravfall är också ett av de enklaste och billigaste. Det finns ett ämne som heter Ketokonazol, detta ämne hindrar inflammationer och den kliande känslan i hårbotten samtidigt som det tar bort den ogästvänliga miljön i hårbottnen. Det finns i vanliga shampoon som går att köpa på apoteket, såsom i Fungoral eller Ketokonazol Ratiopharm. Att använda detta var tredje dag och låta det sitta i under tiden du duschar är allt som behövs. Det har den unika förmågan att lugna hårbotten, minska hormonprocesserna, minska inflammationen och restorera huden. Rotera det med ditt vanliga shampoo. Ensamt så kanske det inte räcker för att stoppa håravfallet men det hjälper det en bra bit på traven.

Minoxidil
Minoxidil är en växtstimulans som visat sig väldigt effektiv på att få hår att växa. Det är ingen bot i sig men så länge man tar det så växer håret betydligt bättre. Det är i likhet med ketokonazol en yttre behandling, någon som man använder just på hårbotten. Den vanligaste bieffekt är att även kroppshåret där behandlingen inte utförs kan komma att växa i viss utsträckning. Minoxidil är den verksamma substansen i bland annat det kända Rogaine men finns även i billigare varianter såsom Kirkland Minoxidil. Vanligtvis så brukar 2% minoxidil rekommenderas inledningsvis men det finns varianter ända upp till 15% om den svagare blandningen inte ger önskat resultat. Preparat som innehåller minoxidil kräver inget recept och kan köpas på exempelvis apoteket eller på internet. Läs även manligt håravfall.